Akcja Movember Polska

W dniu 20.11.2021 r. dzięki przychylności Zarządu Klubu Piłkarskiego w Mielcu, podczas meczu PGE Stal Mielec- Lechia Gdańsk, przeprowadziłyśmy akcję Movember Polska.

Wolontariusze akcji rozdawali ulotki, które w ramach współpracy otrzymaliśmy od Fundacji Kapitan Światełko, organizatora kampanii w Polsce. Są one bardzo ciekawie zredagowane i zachęcające mężczyzn do profilaktycznych badań.

Podczas przerwy w meczu, spiker przekazał informację o badaniu i profilaktyce raka prostaty i jąder. Uświadamiałyśmy obencnych na meczu kibiców, że profilaktyka i kontrola swojego organizmu jest bardzo ważna. W ramach akcji Movember Polska Fundacja nawiązała również współpracę z ALAB Laboratorium i uzyskała 10 % rabat na badanie PSA po okazaniu otrzymanej ulotki.

Movember do w dosłownym tłumaczeniu tego słowa oznacza ” wąsopad”. Nazwa ta powstała w wyniku połączenia dwóch wyrazów moustache – wąsy oraz November – listopad. Celem tej szczytnej akcji jest zmiana w podejściu do męskiego zdrowia, natomiast wąsy są symbolem kampanii. Zapuszczanie wąsów ma nie tylko symbolizować solidarność, ale również zaciekawienie otoczenia, a tym samym rozmowy na temat zapobiegania nowotworom prostaty i jąder, a przede wszystkim na regularne wykonywanie badań.

Wczesne wykrycie choroby daje 99% szans na jej całkowite wyleczenie. Akcja ma również na celu edukację w zakresie zdrowia psychicznego.

Rak jąder i prostaty.

Rak jąder dotyka przede wszystkim mężczyzn pomiędzy 14 a 34 rokiem życia, z kolei rak prostaty po 45 roku życia.

Jak podaje Krajowy Rejestr Nowotworów, liczba zachorowań na raka jądra w ostatnim czasie wzrosła 3 krotnie – odnotowując 1100 przypadków.

Nowotwory jądra są przyczyną 3% zgonów w przedziale wiekowym od 0-19 lat. Zwykle w pierwszym etapie leczenia robiona jest tzw. orchidektomia, czyli zabieg usunięcia jądra, rzadkością jest usuniecie samego guza.

Rak prostaty atakuje głównie mężczyzn około 50 roku życia i później. Prostata to męski narząd płciowy, wyglądem przypomina kasztan. Wczesne stadium nie daje żadnych objawów, dlatego tak ważne jest regularne wykonywanie badań. Choroba możne objawiać się osłabieniem strumienia moczu, częstomoczem i nykturią (czyli oddawaniem moczu w nocy więcej niż 1 raz), gwałtownym parciem na mocz czy też uczuciem nie pełnego opróżniania pęcherza. Czasami pojawia się też krew w moczu, a także dolegliwości bólowe w okolicy krocza. Mając takie objawy koniecznie trzeba się udać do lekarza urologa oraz zrobić USG i badanie PSA z krwi.