Program badań przesiewowych raka jelita grubego na Podkarpaciu

Program badań przesiewowych raka jelita grubego na Podkarpaciu.

Na nowotwór jelita grubego zapada rocznie około 18 tys. osób w Polsce. Rak jelita grubego jest drugim, po raku płuca, nowotworem wśród wszystkich zachorowań w polskiej populacji. Jest to trzeci najczęściej wykrywany nowotwór wśród kobiet i czwarty wśród mężczyzn. Może rozwijać się bez objawów nawet przez kilka lat, dlatego tak ważne są badania przesiewowe i wczesne wykrycie choroby. Podczas badania usuwane są polipy, które w przyszłości mogłyby przekształcić się w stany nowotworowe.

Kto może przystąpić do programu:

1. Osoby w wieku od 50 do 65 lat, u których w ciągu ostatnich 10 lat nie zostało wykonane takie badanie i u których nie występują objawy mogące świadczyć o nowotworze jelita grubego,
  2. Osoby, w wieku od 40 do 49 lat, u których w najbliższej rodzinie (krewny pierwszego stopnia) rozpoznano przypadek nowotworu jelita grubego.

Badania są bezpłatne i nie wymagają skierowania.

Wystarczy, że pacjent jest w grupie wiekowej, która kwalifikuje się do wykonania przesiewowej kolonoskopii i zgłosi się do placówki realizującej program. Kwalifikacja do badania odbywać się będzie na podstawie wypełnionej przez pacjenta ankiety. Kolonoskopia jest precyzyjnym badaniem i trwa od 15 do 40 minut. W zależności od wskazań medycznych badanie może być przeprowadzone w znieczuleniu miejscowym (z zastosowaniem żelu znieczulającego) lub znieczuleniu ogólnym, dlatego pacjent nie odczuwa dyskomfortu. Otrzymanie preparatu oraz szczegóły dotyczące przygotowania do badania uzgadniane są na wizycie kwalifikującej w placówce leczniczej.

Program przesiewowy obejmuje wykonanie kolonoskopii, w tym:

1. Pobranie wycinków z nacieku nowotworowego lub zmian podejrzanych o charakter nowotworowy;
  2. Usunięcie polipów wielkości do 15 mm;
  3. Poddanie badaniu histopatologicznemu wszystkich wycinków i usuniętych polipów;
  4. Wskazanie konkretnych zaleceń dotyczących leczenia u osób, które wykonały kolonoskopię przesiewową.

Program rozpoczyna się 12 grudnia i dotyczy 7 placówek.

Na przełomie styczeń/luty 2023 roku planowane jest ogłoszenie konkursu uzupełniającego, aby nowe placówki mogły dołączyć do programu.

Nazwa świadczeniodawcy  Adres świadczeń miejsca udzielania świadczeń Tel. do rejestracji
Szpital Specjalistyczny w Brzozowie Podkarpacki Ośrodek Onkologiczny im. Ks. B. Markiewicza Ks. Józefa Bielawskiego 18  Brzozów 13 430 79 95 lub 13 430 96 63
Szpital Specjalistyczny w Jaśle Lwowska 22 Jasło 13 443 76 06
Samodzielny Publiczny ZOZ Nr 1 w Rzeszowie Rycerska 4 Rzeszów 17 861 10 32 w. 400